İstanbul Başakşehir'deki bir alışveriş merkezinin önünde 3 kişiyi bıçakladığı gerekçesiyle gözaltına alınan 17 yaşındaki M.G. isimli zanlı, sürekli bilgisayar ve telefonda savaş oyunları oynadığını, bu oyunları bırakıp gerçek hayatta oynamasına dair rüyalar gördüğünü, olay günü de benzer bir rüya gördüğünü belirtti. Uyandıktan sonra mutfaktan bıçak alarak dışarı çıktığını söyleyen M.G., dışarıda kafede oturan insanları görünce, özellikle birini seçmeden, oyunlardaki gibi insanların kendisine saldıracağını düşündüğü için bıçakla saldırdığını ifade etti.
OYUNLAR SALDIRGAN DUYGULARI ARTIRIYOR
Yaşanan bu son olay bir kez daha dijital oyunların zararlarını ortaya koyarken, dijital oyunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri şöyle sıralandı:
"Fiziksel uyarım artar (örneğin, kalp ritmi vb.), saldırganlık düşüncesi artar, saldırgan duygular artar, sosyal davranış azalır, dış dünyayla olan iletişim azalır, algılama ve odaklanma problemleri yaşanır. İçe dönüklük ve dolayısı ile sosyal iletişim problemleri yaşanır."
GÜNÜN EN ÖNEMLİ MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN BTK bu noktada dijital oyunlar konusunda ailelerin duyarlı olmaları gerektiğini anlattı. İnternet ve çevrimiçi oyunlar hakkında çocukların eğitilmesi gerektiği, çocukların kendini koruma yolları hakkında bilgi sahibi olmaları ve bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekildi. Örneğin çocukların oynadıkları oyunlarda kendi resimlerini ve kişisel bilgilerini diğer oyuncularla paylaşmaktan kaçınmaları, başka bir oyuncu kendisine zorbalık yapmaya başladığı zaman nasıl bir tepki vermeleri gerektiğini bilmeleri, ebeveynlerin de çocuklarının oynadıkları oyun içerikleri hakkında bilinçli davranmaları tavsiye edildi.
SÜRE SINIRI KONULMALI
Ailelere tavsiyelerde bulunan BTK, çocukların, şiddet içerikli olan veya yaşlarına uygun olmayan oyunlar oynamasının psikolojik ve ruhsal gelişimlerini olumsuz olarak etkileyebileceğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Ebeveynler, çocuklarının oynadıkları oyun içerikleri onlar için uygun olsa da muhakkak günlük zaman sınırlaması yapmalıdırlar. Çevrimiçi oyunlar yanı sıra çocuğun sağlıklı gelişimi için fiziksel hareket gerektiren ve diğer sosyal aktiviteler içeren faaliyetler de özendirilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.
Günümüzde birçok internet oyununun artık sohbet odası barındırdığına işaret eden BTK, sohbet odalarının çocuk ve gençler arasında zorba davranışlar, küfürleşme, tanımadığı kişilerle çevrimiçi iletişim ve hatta cinsel içerikli yazışmalar dahi içerebildiğinden çok dikkatli davranılması gerektiğini vurguladı.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."